czwartek, 21 sierpnia 2014

Spaghetti z sosem pomidorowym

Dziś znów włoskie klimaty - makaron, i to nie byle jaki, bo spaghetti ! W trakcie przygotowywania tego dania zapach roztacza się w całym domu, wszędzie pachnie pomidorami i ziołami. No to do roboty !



Wszyscy znamy to uczucie, kiedy nachodzi nas na spaghetti. Pyszny makaron, ciągnący się żółty ser, pyyyszny pomidorowy sos i wszechobecny zapach bazylii, oregano i pomidorów. Ach! Pycha! Wtedy wpadamy do spożywczaka, kupujemy torebkę makaronu i sos z torebki, po czym wracamy do domu, gotujemy kluchy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i łączymy z sosem fix na talerzu... "Mniam!". O nie ! Nie tym razem ! Pora na pyszne, zdrowe, prawdziwe spaghetti, rodem z Włoch. 

Składniki : 
- makaron spaghetti
- mięso mielone wołowo - wieprzowe
- świeże pomidory (2 - 3 szt.)
- cebula (1 duża)
- koncentrat pomidorowy (3 łyżeczki)
- czosnek (2 ząbki)
- oliwa \ olej
- przyprawy i ziołą: oregano, bazylia, curry, słodka papryka, cukier, sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Na początku stawiamy wodę na makaron. Oczywiście nie zapominamy jej posolić :D
2. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka i szklimy na małej ilości tłuszczu. Dodajemy czosnek (siekany lub wyciskany) i odczekujemy jeszcze chwilę.
3. Dodajemy mięso, smażymy i dokładnie rozdrabniamy.
4. Sparzamy pomidory, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
5. Makaron wrzucamy do gotowania.
6. Mięso doprawiamy solą, słodką papryką, pieprzem i curry.
7. Dodajemy pomidory, w razie potrzeby można dodać koncentratu pomidorowego i pół szklanki wody z gotowania makaronu, żeby zagęścić nasz sos. Mieszamy i gotujemy.
8. Makaron odcedzamy. Powinien być al dente.
9. Doprawiamy oregano, bazylią i cukrem.
10. Na talerz wędruje makaron, sos i koniecznie starty żółty ser z listkiem świeżej bazylii.

SMACZNEGO ! 
życzy

Mysia