czwartek, 27 sierpnia 2015

Bruschetta z pomidorami

Nocne spotkania z przyjaciółmi wymagają przygotowania czegoś specjalnego. Bardzo fajnym, łatwym i szybkim pomysłem jest przygotowanie bruschetty. Jest smaczna i nie wymaga znacznego przygotowywania. Najlepiej smakuje na ciepło i ze świeżymi ziołami. 



Do przygotowania bruschetty z pomidorami będą potrzebne: 
- bułki (może być bagietka)
- pomidory
- świeże zioła (bazylia, oregano)
- czosnek lub cebula
- sól i pieprz
- mozarella
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Zaczniemy od pokrojenia bułek. Można je przekroić na pół lub na mniejsze kromki. Wszystkie układamy na blaszce i skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika, by zrobiły się chrupiące. Teraz na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej pokrojoną cebulę lub czosnek. Następnym krokiem jest dodanie pokrojonych w kostkę pomidorów i ich przyprawienie. Dodajemy sól i pieprz oraz świeże zioła posiekane na drobniejsze części. Kiedy pomidory zmiękną, wyciągamy bułeczki i nakładamy na nie przygotowane pomidory. Na wierzchu układamy pokrojoną na plastry mozarellę lub starty parmezan czy inny ser. Wszystko podpiekamy w piekarniku do momentu aż ser zacznie się delikatnie rozpływać. Po wyjęciu, dekorujemy listkiem bazylii lub oregano i podajemy. 

Smacznego!
życzy
Mysia