środa, 26 sierpnia 2015

Gofry z bitą śmietaną czekoladą i borówkami

No kto nie lubi gofrów?! Chyba wszyscy uwielbiają ten deser. Można tutaj robić mnóstwo wariacji i każda wersja będzie smaczna : z cukrem pudrem, z dżemem, z czekoladą... Dziś przygotowałam gofry z bitą śmietaną, czekoladą i borówkami. Do dzieła! 

Składniki : 
- 500 dag mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 kostka roztopionej margaryny
- 1 mały proszek do pieczenia
- 2 szklanki wody
- 1 cukier waniliowy


Przygotowanie: 
1. Żółtka ubijamy z cukrem.
2. Białka ubijamy na sztywno.
3. Do żółtek dodajemy wodę, cukier waniliowy, mąkę, tłuszcz, proszek do pieczenia.
4. Łączymy z pianą.

Po usmażeniu gofrów powinniśmy chwilkę odczekać. Jeśli chcemy podać je z bitą śmietaną, muszą ostygnąć. Na ostudzone gofry kładziemy bitą śmietanę, którą układamy w dowolny sposób. Następnie dodajemy owoce lub syrop owocowy. Po wierzchu posypujemy lekko startą czekoladą deserową, która jest słodsza niż tradycyjna gorzka czekolada, ale ma dużo ładniejszy kolor niż czekolada mleczna. Na koniec dekorujemy małym listkiem mięty i podajemy. 

Smacznego!
życzy
Mysia