czwartek, 20 sierpnia 2015

Budyń śmietankowy z dżemem jeżynowym

Chociaż trwają jeszcze wakacje i wciąż mówimy o lecie, w powietrzu czuć już jesień. Słońce nie grzeje już z tą samą mocą, lekki wietrzyk i pojawianie się jeżyn powodują, że coraz bardziej odczuwamy koniec lata. Dziś pomysł na łatwy deser, który z pewnością posmakuje amatorom jeżyn. 

Przygotowanie deseru opiera się na zrobieniu ekspresowego dżemu, bo budyń wykonujemy zgodnie z opisem producenta. Ale od początku! Do garnka z dużym dnem wsypujemy jeżyny do 3/4 wysokości i wlewamy odrobinę wody. Garnek stawiamy na malutkim palniku i dosypujemy około 3 łyżki cukru. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy do rozgotowania. Kiedy owoce się rozgotują, wszystko mieszamy i czekamy aż odparuje woda i dżemik nieco zgęstnieje. Kiedy dżemik będzie gotowy, zabieramy się za przygotowanie budyniu. Warto dodać mniejszą ilość mleka niż zaleca producent, dzięki temu budyń będzie gęstszy. Ugotowany budyń rozlewamy do pucharków i dodajemy przygotowany "dżemik". Dekorujemy całymi owocami. 

Smacznego!
życzy