sobota, 13 września 2014

Drożdżówki z serem i rodzynkami

Jesienią każdy z nas zamienia lekkie produkty na nieco cięższy kaliber :D To naturalne, że sięgamy po jedzenie bardziej energetyczne. Dla moich ostatnich gości przygotowałam drożdżóweczki z serem i rodzynkami. Jeśli nie przepadacie za rodzynkami, spokojnie możecie je pominąć i pozostać przy samym serze. 

Ciasto: (z miski tupperware)
60 dag mąki
5 dag drożdży
3 jaja
3 łyżki cukru
4 łyżki śmietany
cukier waniliowy
1/3 szklanki mleka
rozpuszczona margaryna

Jaja,cukier, śmietana i drożdże lądują w szejkerze lub mikserze. W misce mieszamy roztwór z szejkera i dodajemy mąkę oraz chłodną margarynę. Wszystko razem mieszamy. Miska ma się otworzyć minimum dwa razy (może być trzy). 

Serek:
- ser biały (około 0,5 kg)
- cukier waniliowy
- cukier puder (do smaku, jak kto woli)
- 2 żółtka
- rodzynki




Ser przygotowujemy "na oko". Nie podaję dokładnej ilości cukru, ani rodzynek, ponieważ każdy z nas może to dobrać według uznania. Wiele źródeł poleca dodanie otartej skórki cytryny lub pomarańczy, ale ja pozostaję przy tradycyjnych rodzynkach. Ciasto przygotowujemy i dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy i smarujemy serem. Wszystko zawijamy w rulon i kroimy na plastry, jak makowca. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem brzegi i pozostawiamy na kilka minut, żeby wyrosły. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż będą rumiane. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

SMACZNEGO!
życzy
Mysia