sobota, 13 września 2014

Pierogi z jagodami

Pierogi to polskie danie rozpoznawane chyba na całym świecie. I dobrze! Jest to moje ulubione danie i mogę je jeść godzinami, pod wszystkimi możliwymi postaciami. Dziś pierogi z owocami, jako że sezon trwa.


Ciasto: (idealne proporcje, chociaż zazwyczaj daję na oko):
  • 4 szklanki mąki
  • 400 ml wody
  • płaska łyżeczka soli
  • żółtko

Ciasto zagniatamy i wycinamy krążki za pomocą szklanki. Do środka dodajemy farsz i lepimy :).





A teraz to, co najważniejsze, czyli co jest w środku. Na zdjęciach zobaczycie pierogi z jagodami - przepyszne. Można również wykorzystać jeżyny (mniam!), truskawki (mniam!), a jeśli brakuje świeżych owoców, te zamrożone latem. W zimie serca łasuchów zdobywają pierogi ze śliwkami suszonymi .

Dla tych, którzy czerpią pomysły od babć dodam, że do takich pierogów świetnie pasuje jogurt naturalny. Warto polać pierogi odrobiną. To sprawia, że są delikatniejsze, bardziej aksamitne. Babcie zalecają śmietanę, ale ja, ze względu na to, że coraz więcej ludzi dba o linię i liczy kalorie, nieco zmodyfikowałam tę wersję i zamieniłam śmietanę na jogurt. 

SMACZNEGO!
życzy
Mysia