piątek, 22 sierpnia 2014

Kurczak w ziołach

Dziś mam ochotę na kurczaka - na kurczaka w ziołach. Pyszne, aromatyczne, delikatne mięso, dobrze doprawione - idealne do ziemniaczków. Przygotowanie jest banalnie proste, ale smak zniewalający. Nie wymaga się wielu składników, bo te najprostsze mogą zdziałać cuda! 

Składniki
- piersi z kurczaka
- mnóstwo przypraw i ziół : majeranek, tymianek, czosnek, sól, pieprz ziołowy, pieprz biały, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano, kapka oliwy, rozmaryn
- można użyć musztardy

Przygotowanie: 
Kurczaka kroimy wedle uznania - na paski, talarki, w kostkę lub po prostu w całości. Mięso nacieramy ziołami i przyprawami, podlewamy odrobinką oliwy, dodajemy musztardę, na wierzch układamy świeże gałązki rozmarynu, tymianku, pietruszki itd. Wszystko razem wędruje do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i do piekarnika. Zapiekamy 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec odkrywamy, żeby się przyrumienił. 

Można podawać w wielu kombinacjach. Ja przygotowałam klasyczne połączenie - z fasolką szparagową i ziemniaczkami. Pychota ! 

SMACZNEGO!
życzy

Mysia