sobota, 13 września 2014

Babeczki budyniowe z truskawkami i miętą

Letnich babeczek czas już przeminął, ale pozostało mnóstwo wspomnień. Niezapomniane chwile, miło spędzony czas w cieniu drzew, owocowe ciasta i smakołyki, lody, muffiny i zimne napoje... Dziś przygotowałam przepis, dzięki któremu poczujecie powiew lata : babeczki budyniowe z owocami i miętą. 

Ciasto: 
- 1/2 kg mąki
- 1 margaryna
- 1 łyżka smalcu
- 2 żółtka
- trochę proszku
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki śmietany (żeby zarobić ciasto)






Przygotowanie:
Malutkie foremki wykładamy wcześniej schłodzonym ciastem. Pieczemy w piekarniku. Kiedy będzie rumiane i gotowe wyjmujemy. Ważne, żeby mieć przygotowane wszystkie podkłady! Kiedy ciasto ostygnie, przygotowujemy budyń według zaleceń producenta. Następnie wypełniamy budyniem babeczki. Nalewanie budyniu nie jest trudne, ale powinno być wykonane dosyć szybko, ze względu na jego tężenie. Na koniec na wierzchu układamy pokrojone owoce (np. truskawki) lub posypujemy borówkami, malinami itd. Najlepiej smakują, gdy obok owocu położymy malutki listek mięty.

SMACZNEGO! 
życzy

Mysia