W sezonie, kiedy cukinie dostać łatwo, a przydomowe ogródki warzywne tryskają pysznościami, warto jest zjeść coś prostego, a pysznego. Dziś na blogu warzywa na patelnię. Ci, którzy chwalą sobie ekspresowe dania oparte na mieszankach warzywnych z pewnością je kojarzą. Nie raz i nie dwa pewnie sięgali po nie w hipermarkecie, wyciągając markową torebkę z zamrażarki. Po przyjściu do domu wystarczy tylko rozgrzać patelnię, wysypać na nią zawartość torebki, potrzepać przyprawami zawartymi wewnątrz opakowania, chwilę odczekać, żeby ziemniaczki się rozmroziły i zjeść. Proste. Ja natomiast taką mieszankę przygotowuję w domu i chociaż jest to pracochłonne i nie da się w trakcie kucharzenia nie podjadać, to efekt przerasta najśmielsze oczekiwania. Do warzyw polecam ugotować ryż (najlepiej brązowy). A to jak przygotować takie pyszności :
Składniki :
- marchew
- ziemniaki
- fasola szparagowa
- cukinia
- brokuł
- kukurydza
- piersi z kurczaka
- zioła i przyprawy : pieprz, sól, majeranek, tymianek
- ryż biały lub brązowy
Marchewka
Marchewkę
obieramy i lekko podgotowujemy, a następnie kroimy na cienkie plastry,
wrzucamy na patelnię z oliwą, podgrzewamy aż zmięknie, przyprawiamy.
Ziemniaki
Ziemniaki
podgotowujemy i kroimy na ćwiartki. Wysypujemy w brytfance lub naczyniu
żaroodpornym, posypujemy solą, ziołami, przyprawą do dań z ziemniaków,
lekko skrapiamy oliwą, obkładamy świeżymi ziołami i wkładamy do
piekarnika, aż będą miękkie. Pod koniec odkrywamy, żeby się
przyrumieniły.
Fasola
Fasolkę podgotowujemy, kroimy, dodajemy na patelnię do marchwi i czekamy aż zmięknie, doprawiamy.
Cukinia
Cukinię
kroimy na cienkie plastry osalamy i pozostawiamy, żeby zmiękła,
następnie dodajemy na patelnię do reszty warzyw i czekamy aż zmięknie.
Brokuł
Brokuł gotujemy w osolonej lekko wodzie na al dente i dorzucamy na końcu na patelnię.
Kukurydza
Kukurydzę odcedzamy z puszki, pozostawiamy na sitku, żeby odciekła i dodajemy do reszty warzyw na patelnię.
Kurczak
Kurczaka
przygotowujemy na osobnej patelni. Myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy
na patelni na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem, papryczką słodką,
majerankiem, tymiankiem. Kiedy będzie gotowe odstawiamy.
Ryż
Ryż
gotujemy w osolonej wodzie i podajemy w osobnym naczyniu tak, by każdy
mógł nałożyć swoją porcję. Podczas gotowania można dodać kurkumy, by
ryż był żółtawy.
Na
koniec wszystkie warzywa i mięso, z wyjątkiem brokuła mieszamy i
podgrzewamy na patelni, w razie potrzeby doprawiamy, przesypujemy do
naczynia i na wierzchu układamy brokuły.
SMACZNEGO!
życzy
Mysia