poniedziałek, 1 września 2014

Warzywa na patelni

W sezonie, kiedy cukinie dostać łatwo, a przydomowe ogródki warzywne tryskają pysznościami, warto jest zjeść coś prostego, a pysznego. Dziś na blogu warzywa na patelnię. Ci, którzy chwalą sobie ekspresowe dania oparte na mieszankach warzywnych z pewnością je kojarzą. Nie raz i nie dwa pewnie sięgali po nie w hipermarkecie, wyciągając markową torebkę z zamrażarki. Po przyjściu do domu wystarczy tylko rozgrzać patelnię, wysypać na nią zawartość torebki, potrzepać przyprawami zawartymi wewnątrz opakowania, chwilę odczekać, żeby ziemniaczki się rozmroziły i zjeść. Proste. Ja natomiast taką mieszankę przygotowuję w domu i chociaż jest to pracochłonne i nie da się w trakcie kucharzenia nie podjadać, to efekt przerasta najśmielsze oczekiwania. Do warzyw polecam ugotować ryż (najlepiej brązowy). A to jak przygotować takie pyszności :

Składniki : 
- marchew
- ziemniaki 
- fasola szparagowa
- cukinia
- brokuł
- kukurydza
- piersi z kurczaka
- zioła i przyprawy : pieprz, sól, majeranek, tymianek
- ryż biały lub brązowy

Marchewka
Marchewkę obieramy i lekko podgotowujemy, a następnie kroimy na cienkie plastry, wrzucamy na patelnię z oliwą, podgrzewamy aż zmięknie, przyprawiamy. 

Ziemniaki
Ziemniaki podgotowujemy i kroimy na ćwiartki. Wysypujemy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, ziołami, przyprawą do dań z ziemniaków, lekko skrapiamy oliwą, obkładamy świeżymi ziołami i wkładamy do piekarnika, aż będą miękkie. Pod koniec odkrywamy, żeby się przyrumieniły.

Fasola
Fasolkę podgotowujemy, kroimy, dodajemy na patelnię do marchwi i czekamy aż zmięknie, doprawiamy. 

Cukinia
Cukinię kroimy na cienkie plastry osalamy i pozostawiamy, żeby zmiękła, następnie dodajemy na patelnię do reszty warzyw i czekamy aż zmięknie. 

Brokuł
Brokuł gotujemy w osolonej lekko wodzie na al dente i dorzucamy na końcu na patelnię. 

Kukurydza
Kukurydzę odcedzamy z puszki, pozostawiamy na sitku, żeby odciekła i dodajemy do reszty warzyw na patelnię. 

Kurczak
Kurczaka przygotowujemy na osobnej patelni. Myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem, papryczką słodką, majerankiem, tymiankiem. Kiedy będzie gotowe odstawiamy. 

Ryż
Ryż gotujemy  w osolonej wodzie i podajemy w osobnym naczyniu tak, by każdy mógł nałożyć swoją porcję. Podczas gotowania można dodać kurkumy, by ryż był żółtawy.



Na koniec wszystkie warzywa i mięso, z wyjątkiem brokuła mieszamy i podgrzewamy na patelni,  w razie potrzeby doprawiamy, przesypujemy do naczynia i na wierzchu układamy brokuły. 


SMACZNEGO!
życzy

Mysia